In veertig jaar tijd kan er een hoop gebeuren en veranderen. Dat kunnen Mieke en Cees Buytenhek beamen. Na bijna vier decennia werkzaam te zijn geweest als fysiotherapeuten in Dubbeldam nemen ze op 23 december afscheid van Fysiotherapie Dubbeldam. Joost van Leusden en Ernest Markesteijn, beiden al bekende gezichten bij de (voornamelijk Dubbeldamse) patiënten, nemen als compagnons de praktijk over. Een praktijk die begon in een woonhuis aan de Dubbelsteynlaan Oost en bij het afscheid van Mieke en Cees beschikt over zes behandelkamers en een ruime oefenzaal in de Gravenhorst. “We laten iets moois achter”, stelt Cees tevreden vast.
Mieke, geboren in Amsterdam, maar al op jonge leeftijd verhuisd naar Hendrik-Ido-Ambacht, en Cees, opgegroeid in Dordrecht, kwamen elkaar tegen tijdens de opleiding tot fysiotherapeut. Het was eigenlijk door toeval dat de liefde een kans kreeg, vertelt Cees. “Mieke was een jaartje eerder begonnen, maar doubleerde en kwam bij mij in de klas terecht. Daardoor kregen we meer contact. Je zit op zo’n opleiding met gelijkgestemden, hebt intensief contact. Mensen die onder andere een sportieve levensinstelling delen. En je oefent wat je leert op elkaar.”
Woonhuis
Cees en Mieke, inmiddels een stel, kwamen na hun opleiding, weer bij toeval, in Dubbeldam terecht. “In het begin waren we als waarnemer bij verschillende praktijken werkzaam”, vertelt Cees. “Onder andere in Dubbeldam. We waren wel verbaasd toen we voor het eerst aan de Dubbelsteynlaan Oost kwamen. De praktijk was gewoon gevestigd in een woonhuis, met een behandelkamer op de bovenverdieping.” Cees behandelde er in maart 1983 voor het eerst Dubbeldamse patiënten. In mei van dat jaar moest de toenmalige praktijkhouder noodgedwongen stoppen. “Toen zijn wij er, samen met een ander echtpaar, in gestapt.” In de periode die volgde, vond er een forse verbouwing plaats. Er werden op de begane grond twee behandelruimtes gecreëerd, een kleine oefenruimte en een wachtkamer.
Klik
Al snel raakten Mieke en Cees, die inmiddels in het nog jonge Stadspolders woonden, ‘ingeburgerd’ in Dubbeldam. Hoewel er de laatste jaren steeds meer mensen van buiten het voormalige dorp worden behandeld, bestaat nog steeds zeker 80 procent van het klantenbestand uit Dubbeldammers. “Dubbeldammers gunnen je wat, maar als je het verpest, ben je ze ook kwijt”, zegt Cees. “Ik zeg altijd: ‘Je behandelt geen zere schouder, maar een patiënt met een zere schouder’. Je moet ook oor hebben voor hun verhaal. Invoelen. Technisch kun je nog zo goed zijn, de klik met de patiënt is net zo belangrijk.” De klik was er. Het relatief kleine karakter van de praktijk en de persoonlijke aandacht voor de patiënten deden de praktijk groeien en groeien.
Gravenhorst
Later werd de bovenverdieping van het pand onder handen genomen en werden hier een kleine administratieruimte en een mooie oefenzaal gemaakt. Voor die tijd best vooruitstrevend voor een vrij gevestigde praktijk, nu is het ondenkbaar om als moderne praktijk géén oefenzaal te hebben. Maar een oefenzaal op de eerste verdieping is natuurlijk niet voor alle patiënten ideaal. Lange tijd werd daarom ondertussen uitgekeken naar en andere locatie, natuurlijk wel in Dubbeldam. Toen het andere echtpaar eind 2010 besloot te stoppen, kwam Joost van Leusden de gelederen versterken. Samen met hem werd de praktijk verder gemoderniseerd. “Maar we groeiden ook echt uit ons jasje”, zegt Cees. “Uiteindelijk deed zich in 2016 een mooie kans voor om te participeren in het gezondheidscentrum aan de Gravensingel.”
Gas terug
Hier kon, gelijkvloers, na een grote verbouwing in 2017 een moderne fysiotherapiepraktijk worden gerealiseerd met vier behandelkamers, een grote oefenzaal, wachtkamer en gescheiden kleedruimtes. In 2018 besloten Cees en Mieke wat gas terug te nemen en terug te gaan naar drie dagen werk per week. Ernest Markesteijn trad toe tot de maatschap en het team werd later verder uitgebreid met twee jonge collega’s: Reno Bosman en Carian Kraaijeveld. Dit jaar deed zich de gelegenheid voor om direct naast praktijk nog twee ruimtes te huren van de Gravenhorst, waar voorheen thuiszorgorganisatie Aafje kantoor hield. Hierdoor kon de oefenzaal verder worden uitgebreid en werden er twee extra behandelkamers bij gebouwd. Een extra voordeel van deze locatie vormen de korte lijntjes met andere zorgaanbieders.
Aan de slag
En nu, bijna veertig jaar verder, gaan Mieke en Cees met vervroegd pensioen. Een periode waarin niet alleen de praktijk zelf, maar zeker ook het vak enorm is veranderd. “Vroeger stond je bijvoorbeeld 80 procent van de tijd aan de behandeltafel”, vertelt Cees. “In de loop der tijd is oefentherapie steeds belangrijker geworden. En mensen gaan ook veel meer thuis aan de slag. Dat levert betere resultaten op.” In het staartje van hun loopbaan kregen ze te maken met een nieuw fenomeen: revalidatie na corona. “Patiënten met vaak een heel slechte conditie. Samen met hen stel je een doel en een traject daar naartoe vast.”
Afscheid
Corona is er helaas ook de oorzaak van dat Mieke en Cees niet afscheid kunnen nemen op de manier waarop ze dat graag hadden willen doen. “Echt jammer!”, vindt Cees. “We hebben er lang over nagedacht, maar zelfs bij een informeel afscheid neem je teveel risico. Het afgelopen jaar hebben we al van veel patiënten soort van afscheid genomen. En we zijn straks niet helemaal weg. We wonen dan sinds kort op de Stadswerven, we zullen nog regelmatig in Dubbeldam te vinden zijn. Want we hebben hier veel fijne contacten opgedaan.”